Pernova Loodusmaja

Eilen aamulla pääsin mukaan tutustumaan Pernova Loodusmaja-nimiseen pieneen mutta viehättävään tiedekeskukseen aivan Pärnun keskusta-alueen laitamilla. Majoituin silloin vielä aiemmassa majapaikassani Kaubamajakas-kauppakeskuksen kupeessa, joten minun oli kätevä kävellä perille asti.

Kiinnitin jo kaukaa huomioni Loodusmajan mielenkiintoiseen rakennukseen! Iso vehreä piha ympäröi ruohokattoista modernia rakennusta ja sitä on vaikea olla huomaamatta vaikka se sijaitseekin tieltä katsottuna ison urheilukompleksin takana.

DSC_0151

Sisällä pääsimme tutustumaan monenlaiseen mielenkiintoiseen mitä keskuksella on tarjota sekä kouluryhmille, että yksityisille vierailijoille. Tämänhetkinen päänäyttely on perhosaiheinen ja harjoitteluohjaajani tulkkauksella opin vaikka mitä luennosta, joka meille pidettiin perhosnäyttelyssä. Joillain yöperhosilla esimerkiksi on selässä isot mustat pallot koska ne yrittävät näyttää pöllön kasvoilta, toiset taas ovat naamioituneet mehiläisiksi pörisevää ääntä myöten, jotta ne voivat lennellä sisään mehiläispesiin hunajavarkaisiin.

DSC_0141

DSC_0142

Voin kuvitella, että olisin itse ollut keskuksesta pienenä aivan riemuissani, eikä vähiten siksi että siellä on myös pieni eläinhuone, jossa asustaa lintuja ja jyrsijöitä joita lapset saavat tutkailla. Aulassa on istuskelutiloja, joista on pääsy elokuvahuoneeseen ja leikkitilaan. Osaa rakennuksesta ympäröi kasvihuone, jossa on monenlaisia kasveja jaettuna huoneisiin lämpötilan mukaan.

DSC_0137

Keskuksessa on myös pieni, mutta mielenkiintoinen planetaario ja pieni tähtitorni. Voisin sanoa, että pieni on ehdottomasti avainsana keskusta kuvaillessa, sillä kaikki mainitsemani on pientä. Toisaalta mielestäni kaikki oli myös mielenkiintoista ja modernisti, inspiroivasti ja kutsuvasti sisustettua. Kierroksen lopuksi istuimme keskuksen valoisaan kahvilaan.

DSC_0140

DSC_0144

DSC_0148

Loodusmajassa ei ole tällä hetkellä suomenkielistä opastusta tai suomenkielisiä materiaaleja, joka on aika poikkeuksellista täällä. Tämänhetkisessä perhosnäyttelyssä oli infotekstit kuitenkin englanniksi, joten minun oli mahdollista lueskella niistä omatoimisesti lisätietoja. Yritin kylläkin keskittyä tällä kertaa lähinnä eestinkielen kuuntelemiseen ja oppimiseen. Sen opin, että perhonen on liblikas! Keskuksen päänäyttely vaihtuu huhtikuun alussa.

Pienuus teki minun mielestäni keskuksesta viehättävän, vaikka voin toki kuvitella, että esimerkiksi Tiedekeskus Heurekaan tottuneet lapset voisivat pitää sitä turhan pienenä. Pieni on myös mahdollista pitää tosi siistinä ja kiinnitin lavastusalan ihmisen (ulkopuolisille lukijoille info: olen siis toiselta ammatiltani elokuvarekvisitööri) näkökulmasta erityisesti huomiota siihen, miten lattiat oli somistettu sammaleella – se on tosi kivan näköistä, mutta tiedän faktana että se ei pysy kivan näköisenä jos yksikin pikku rasavilli eksyy tallaamaan sen päällä, joten sen ylläpitoon oli todella panostettu. Mielestäni oli myös ihana kuulla, että keskuksen toisen kerroksen pikkuruinen pienoisnäyttely on kokonaisuudessaan paikallisten opettajien kokoama, siitä(kin) tuli fiilis että keskusta ylläpidetään rakkaudella.

DSC_0147

DSC_0149
Tässä pääsi testailemaan tunnistaako eläimiä turkin perusteella.

Voisin hyvin kuvitella viettäväni vaikkapa sadepäivää Pernova Looduskeskuksessa, etenkin lasten kanssa, sillä kielimuurista huolimatta tutkailtavaa riittää ainakin muutamaksi tunniksi ja keskuksen rauhallinen ilmapiiri itsessään oli kokemisen arvoinen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s