Tallinnasta Pärnuun (bussiversio)

Aion kirjoittaa erikseen vielä version siitä, miten saapua Pärnuun junalla. Minun on tarkoitus testata ensitilassa sekin kuljetusmuoto itse, jotta pääsen raportoimaan. Tulomatkalla kuitenkin helppous oli valttia, joten valitsin bussin. Bussilipun Tallinnasta Pärnuun voi varata kätevimmin tpilet.ee sivustolta, joka toimii samaan tapaan kuin suomalainen vastineensa pikavuorot.fi ja vertailee tietylle välille bussivuorot. Tallinnan ja Pärnun välillä on bussiliikennettä koko päivän, joten vaihtoehtoja oli monia. Valitsin itse Lux Expressin bussin, koska olin kuullut siitä hyvää ja vuoro sattui sopimaan aikatauluuni. Ostin lipun kätevästi jo Suomesta käsin verkkopankkitunnuksilla ja se tuli suoraan puhelimeeni. Sivuston englanninkielinen versio oli selkeä ja helppokäyttöinen.

Takaisin eiliseen aamuun (josta tuntuu olevan tuhat vuotta aikaa – niin se aika vääntyy kun on paljon hommaa!) jolloin heräsin viideltä aamulla Tallinnassa. Lähdin raahaamaan valtavaa vetolaukkuani vanhankaupungin tyhjillä mukulakivillä ja pohdin herättääkö pyörien kolina koko tienoon. Kukkakauppiaat vasta kasasivat kojujaan kun olin jo Viru-pysäkin kohdalla. Sopivasti silmäkulmastani näin etsimäni raitiovaunun ja nousin kyytiin. Bussiasemalle menevät raitiovaunulinjat numero 2 ja 4, itse matkustin jälkimmäisellä.

En ollut ennen jostain syystä koskaan kulkenut raitiovaunulla Tallinnassa (oikeastaan tiedän syyn, olen perhepiirissä tunnettu siitä että haluan kärsimykseen asti aina kävellä joka paikkaan), joten lipun ostaminen oli minulle uutta. Tiesin vain, että lippu maksaa euron ja maksetaan kuljettajalle. Kysyin apua raitiovaunussa olleelta nuorelta mieheltä, joka opasti laittamaan euron kolikon kuljettajan takana olevassa pleksilasissa olevaan luukkuun. Seuraavalla pysäkillä kuljettaja kippasi luukun ja vaihtoi euroni matkalippuun.

Jäin pois ratikasta Autobussijaam-nimisellä pysäkillä josta bussiasema – autobussijaam – näkyykin selkeästi. Oli tosi aikainen ja olin muutenkin väsynyt kun vieressäni liikennevaloissa oli nainen, joka työnsi lastenrattaissa kopallista maukuvia kissanpentuja! Ajattelin silloin että tätä ei saa unohtaa raportoida, etenkin jos kissahullut koulukaverini eksyvät lukemaan tätä.

image2

Istuskelin hetken bussiasemalla ja 06:45 siirryin laiturille. Bussin laituri oli ilmoitettu lipussa, joten sen löytäminen oli helppoa ja muutenkin asema on pieni ja selkeä. Tallinnasta Pärnuun menevä Lux Expressin bussi on oikeastaan Tallinna-Riika-linja, joten Latviaan asti jatkava osa bussiin nousijoista esitti tarkastajalle passinsa sisään noustessa. Aion itsekin ehdottomasti testata tämän vaihtoehdon jossain vaiheessa! Bussi oli tosi iso ja siisti, ihan luksus. Jokaisen penkin takana on lentokone-tyyliin ruudut joista katsella leffoja ja kahvi sisältyy matkan hintaan. Itse lähinnä torkuin koko matkan ja tiirailin ikkunasta lattakattoisia kivitaloja. Minulle tuli mieleen talojen arkkitehtuurista kiviset new khmer-talot joita ihailin Kambodzassa. Tykkään muutenkin katsoa taloja ja arkkitehtuuria ja lattakattoiset modernistiset kivitalot ovat ehdoton lempparini. Rakastan bussissa istumista, se on jo pitkään ollut se hetki jolloin tuntuu että nyt ollaan matkalla!

Pärnun bussiasema on ihan keskustan tuntumassa ja minun majoitukseni noin kolme kilometria keskustasta (vaikkakin tästä päivästä eteenpäin vaihdan majoitusta – mutta siitä lisää myöhemmin) ja kuten aiemmin mainitsin olen kova kävelemään. Tässä kohtaa olisi kuitenkin pitänyt ottaa järki käteen, mutta kyllä siitä selvisi kun raahauduin viideltä herättyäni kuukaudeksi pakatun laukkuni kanssa kaupungin äärilaidalta toiselle. Täällä on monessa kohtaa aika huono asfaltointi, joten vetolaukun kiskomiseen sai vielä lisämaustetta.

image1

Saavuin perille ja ehkä jossain mielessä huoleni majapaikastani kävi todeksi – paikka on kaukana keskustasta ja hengeltään ehkä hieman rekkamiesten omenahotelli-tyyppinen. Huone oli kuitenkin siisti ja vastaanoton ihmiset oikein mukavia, joten totesin kuten olinkin ajatellut: olen täällä nyt tämän yön ja katson asiaa uudelleen huomenna. Vaihdoin pikaisesti vaatteet, lepäsin hetken ja lähdin kohti ensimmäistä työpäivääni Pärnu Visitor’s Centressa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s